Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

KOKEMUSASIANTUNTIJAPANKKI 

 

 

81819 MIELENTERVEYS, PÄIHTEET, VERTAISTUKI kaksisuuntainen mielialahäiriö, paniikkihäiriö, alkoholi

Olen 1978 syntynyt 1.tyypin kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava nainen. Tämän lisäksi sairastan myös paniikki- ja ahdistuneisuushäiriötä. Perheeseeni kuuluu kolme lasta, joille tällä hetkellä olen etä-äiti. Näemme tosin usein, koska asumme puolen kilometrin päässä toisistamme.

Sairauteeni liittyy, varsinkin maniavaiheissa myös runsas alkoholinkäyttö. Nyt kuitenkin olen ollut jo useamman vuoden ns. remissiossa eli kaksisuuntainen mielialahäiriö ei ole pahemmin oireillut. Paniikkihäiriö tulee ja menee, mutta sitä olen oppinut hallitsemaan. Halusin kokemusasiantuntijaksi, koska haluan auttaa ihmisiä, jotka ovat nyt siinä jamassa, jossa minä olin aikaisemmin. Olisin valmis toimimaan esim. tukihenkilönä ja kaksisuuntaisten ja skitsoaffektiivisten vertaistukiryhmää jo vedänkin. Lisäksi olisin jatkossa valmis myös puhumaan yleisölle kokemusasiantuntijan näkökulmasta, kunhan turha esiintymisjännitys helpottaa. Tukihenkilötoiminta kiinnostaa kuitenkin eniten.

  

81802 MIELENTERVEYS, SOMAATTISET SAIRAUDET, VERTAISTUKI PSYKOOSI, MASENNUS, FIBROMYALGIA, KIPU

Elämästä selviytymisen moniottelija. Olen sairastanut vaikean psykoosin ja rakentanut sen jälkeen itseni sekä elämäni kokonaan uudelleen. Sairastan myös toistuvaa masennusta. Olen opetellut elämään fibromyalgiakipujen ja sairauden muiden oireiden kanssa. Minulla on myös useita muita somaattisia sairauksia. Olen 1975 syntynyt nainen ja omaishoitaja. Vedän mielenterveyskuntoutujien vertaistukiryhmää. Olen pätkätyöläinen ja tottunut toimimaan viranomais- ja hoitoverkostoissa. Tulen mielelläni kertomaan otsikon aiheista oppilaitoksiin, vertaistukiryhmiin tai vaikka palvelujen kehittämistyöryhmiin.

 

81800 PÄIHTEET, väkivalta

Mies, syntynyt 1957

Joka itseään etsii, rinnalla kulkee, omaa tarinaansa jakaa, muita kuuntelee.

Kertoo päihteiden merkityksestä, itsehoidon hallitsemattomuudesta.

Arvoista.

Rohkeudesta puhua, pyytää apua ja ottaa sitä vastaan.

Toivosta.

Eristettynä maailmasta, toisessa todellisuudessa, vankilassa.

Rajattoman ajankäytön mahdollisuudesta.

Hengellisyydestä, henkisestä väkivallasta ja tervehtyneestä itsetunnosta.

 

81807 MIELENTERVEYS KOULUKIUSAAMINEN, VÄKIVALTA, ITSETUHOISUUS

Olen vuonna 1979 syntynyt nainen. Olen sairastanut jo lapsesta asti masennusta, joka vaihtelee olemattomasta vaikeaan. Lisäksi minulla on kroonisia univaikeuksia sekä paniikkihäiriö. Olen kuntouttanut itseäni aktiivisesti ilman lääkitystä, koska lääkkeet eivät sovi minulle. Olen toistuvasti vaatimalla vaatinut itselleni tarvitsemaani keskusteluapua ja saanutkin sitä. Lisäksi olen etsinyt omat keinoni selvitä niin paniikkihäiriön kuin masennuksenkin kanssa. Kokemuspohjaani kuuluu lisäksi mm. koulukiusattuna oleminen, hyväksikäyttö ja väkivalta eri muodoissaan, itsetuhoisuus, alkoholin liikakäyttö, sosiaalisen kanssakäymisen haasteet sekä yksinäisyys. Koulutukseltani olen nuoriso-ohjaaja ja minulla on neuropsykiatrisen valmentajan pätevyys. Haluan jakaa kokemuksiani niin vertaisten kuin opiskelijoiden ja ammattilaistenkin kanssa.

 

81811 SOMAATTISET SAIRAUDET, AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖ, VERTAISTUKI

Olen 1960 -luvulla syntynyt nainen, jonka elämä meni uusiksi vuonna 2013. Työpäivän lopuksi minulla, perusterveellä ihmisellä, ilman mitään ennakko-oireita puhkesi lukinkalvon alainen aneurysma eli pullistuma. Tarinassani kerron oman selviytymistarinani, kuntoutuksen, vertaistuen ja perheen merkityksen kuntoutumisessani. Kuinka elämäni on sairastumiseni johdosta muuttunut. Miltä tuntuu kun parhaassa työiässä oleva uraohjus onkin yht’äkkiä eläkeläinen. Mitä on tullut tilalle.

 

Kovasti mielelläni puhun vertaistuen merkityksestä sairastuneelle ja sairastuneen omaisille. Itse koen saaneeni ensiluokkaista hoitoa mutta lähiomainen jäi alussa aivan yksin epätietoisena tulevasta.

 

81806 PÄIHTEET, alkoholi, itsetuhoisuus, vankila

Olen vuonna 1958 syntynyt alkoholisti, joka on saanut nauttia raittiudesta kohta 18v.

Olen syntynyt Au-lapsena. Olen nähnyt ja kokenut lastenkodit kuin myös nuorisokoditkin.

Lisäksi olen ollut sijoitettuna sijaisperheisiin, joista sitten nuoruus iällä nuorisokoteihin hieman vanhemmalla iällä kuvioihin tulivat vankilareissut. Tuomioita minulle tuli kaikesta muusta paitsi väkivallasta. Lisäksi minulla oli humalapäissäni kova itsetuhoisuusvietti milloin lääkkeillä milloin em. yhdessä lisäksi viiltelin ranteita.

 

81818 PÄIHTEET, VERTAISTUKI, alkoholi, huumeet,  

Olen 1982 syntynyt nainen Mikkelistä. Olen kahden pojan äiti. Pojat ovat 10 v ja 4 v. Vanhemmalle pojalle olen etävanhempana. Poika asuu isänsä luona, mutta käy luonani säännöllisesti. Olen päihdeperheessä kasvanut, jossa äidilläni oli todella vakavia päihde-ja mielenterveysongelmia. Oma päihteiden käyttöni ryöstäytyi jo heti ensimmäisten alkoholi kokeiluideni aikana käsistä, tuolloin olin 17v. Ensimmäisen lapseni ollessa 5-6 vuotias, lastensuojelu tuli mukaan kuvioihin. päihteiden käyttöni oli pahentunut ja mukaan oli tullut huumeet, joita käytin jo suonensisäisesti. Tässä vaiheessa olin menettänyt työpaikkani ja terveyteni alkoi reistailemaan. Päihdeäidin rooli oli tullut elämääni, lasta sain tavata vain lastensuojelun kanssa sovituissa puitteissa, aina tapaamiset eivät onnistuneet, kun en ollut selvin päin. Huumeiden käytön keskellä sain tietää odottavani lasta aviomiehelleni, jonka seurauksena lastensuojelun kautta alettiin järjestää päihdekuntoutus paikkaa. Raskauden aikana minulla aloitettiin korvaushoito. Sain kiinni selvästä elämästä 8 kuukautta kestävän perhekuntoutuksen aikana. Ajoin korvaushoidon alas noin 3 vuoden jälkeen sen aloituksesta omasta tahdostani. Suurin tuki jonka sain kuntoutuksesta, on vertaistukiryhmät, joihin minut ohjattiin kuntoutuksen aikana 2 kertaa viikossa säännöllisesti. Nämä vertaistuki ryhmät kuuluvat elämääni myös tänä päivänä ja koen ne oman raittiuteni kannalta erittäin tärkeiksi. Nyt odotan kolmatta lastani, joka syntyy maaliskuussa 2018 ja nautin elämästäni selvin päin.

 

81805 SOMAATTISET SAIRAUDET, kipu, CRPS II

Minulle sattui työtapaturma vuonna 2001, kun olin 28 -vuotias. Työtapaturmasta muodostui käteeni krooninen kiputila -CRPS II ja ensimmäinen kipustimulaattorileikkaus tehtiin vuonna 2004 ja sen jälkeen on tehty 19 leikkausta kipustimulaattoriin liittyen. Lisäksi minulle on tehty erilaisia lääkkeellisiä ja lääkkeettömiä hoitomuotoja. Olen ollut myös auto-onnettomuudessa, jossa kipustimulaattorini rikkoutui.

 

81810 MIELENTERVEYS, masennus

Olen 1960-syntynyt mies. Sairastan keskivaikeaa masennusta, jonka kanssa on ollut vaikeuksia. Olen jäänyt auton tönäisemäksi ja jäänyt pois työelämästä tammikuussa 2008. Tällä hetkellä tuntuu sille, että saan olla terveempi kuin ennen. Haluaisin kertoa muille mielen terveydestä kärsiville, että sen kanssa voi elää. Voin antaa paljon muille yhteistyökumppaneille sillä jokainen voi olla sinut sairauden kanssa.

 

81803 MIELENTERVEYS, masennus

Olen 50-luvun lopulla syntynyt, masennuksen takia sairaseläkkeellä oleva nainen. Vakituisesta työelämästä jäin pois noin 10 vuotta sitten. Kuntoutuksista ja ryhmistä olen löytänyt vertaistuen vahvan voiman. Nyt katson valoisasti tulevaisuuteen ja haluaisin käyttää omia kokemuksiani toisten hyväksi.

 

81809 MIELENTERVEYS, PÄIHTEET,OMAINEN alkoholi, masennus

Olen 50-luvulla syntynyt alkoholiongelmasta kärsinyt (lähinnä jäätyäni työelämästä pois). Lisäksi diagnosoitu keskivaikea masennus, josta olen käsittääkseni toipunut. Olen myös mielenterveysongelmista sairastuneen lähiomainen. Omaiseni syyllistää minua kaikesta

 

81801 MIELENTERVEYS, SOMAATTISET SAIRAUDET, VERTAISTUKI kipu, masennus

Nainen, 1977 syntynyt, naimisissa, kolmen lapsen äiti. Minulla on hankala selkäkipuoireisto, jonka myötä olen joutunut pois työelämästä. Jatkuvien kipujen myötä sairastuin vaikeaan masennukseen, josta olen kuntoutumassa. Kivut tulevat olemaan elämääni ja sen kanssa on elettävä. Olen juuri aloittanut uudelleenkoulutuksen ja elämä alkaa hymyillä. Uskon, että minulla on antaa vertaistukea, uskoa selviytymiseen muille niin fyysisesti- kuin psyykkisesti sairastuneille. Mieluusti kertoisin näistä asioista myös alan opiskelijoille.

 

81817, MIELENTERVEYS, VERTAISTUKI, ITSETUHOISUUS, masennus, kaksisuuntainen mielialahäiriö,

Olen vuonna 1968 syntynyt nainen. Minulla oli vaikea lapsuus johtuen voimakkaasti narsistisesta isästäni sekä hänen epänormaalista kiinnostuksestaan minua kohtaan. Itsemurhayrityksen jälkeen minulle diagnosoitiin keskivaikea masennus, mikä vuosien jälkeen vaihdettiin kaksisuuntaiseksi mielialahäiriöksi. Olen ollut hoidossa psykiatrisessa sairaalassa, mielenterveystoimistossa, psykiatrian päiväsairaalassa sekä psykiatrian poliklinikalla. Lisäksi olen saanut vertaistukea, minkä koen erittäin tärkeänä julkisen sektorin täydentäjänä. Olen kuntoutunut hyvään hoitotasapainoon ja toivon voivani koulutettuna kokemusasiantuntijana antaa oman panokseni terveydenhuollon kaikilla osa-alueilla.

 

81821, PÄIHTEET, VANKILAKIERRE, MIELENTERVEYS, ADDIKTIOT, PSYKOOSI

Olen 1978 syntynyt mies. Olen selvinnyt vakavasta rikos ja vankilakierteestä. 2000 vuoden jälkeen olen ollut 8 vuotta vankilassa. Olen myös käyttänyt lähes kaikkea päihdyttävää matkan varrella. Olen addikti kaiken suhteen, olin koukussa rikoksiin, rahaan ja huumeisiin. Minulla on myös psykoosikokemus myrkytystapauksen jälkeen. Muistan koko reissun, kaikki harhat jne. osittain silloin tiesin että en ole kunnossa, mutta en voinut itse asialle yhtään mitään. Nyt tahdon kertoa tarinani ja auttaa ihmisiä ymmärtämään mitä addiktio-sairaus on. Minulla on aikaisempaa kokemusta elämästäni puhumisesta, olen myös tehnyt vertaisohjaajan hommia.

 

81816, PÄIHTEET, MIELENTERVEYS, LOPPUUNPALAMINEN, MASENNUS, PSYKOOTTISET OIREET/PSYKOOSI

Olen 1959 syntynyt mies. Olen kokenut työssä loppuunpalamisen, josta hoitamattomana seurasi masennus psykoottisin oirein ja alkoholisoitumisen. Päihteitä käytin hyvin monipuolisesti, alkoholia, lääkkeitä, olen kokeillut huumeita, en tosin suonensisäisesti. Minulla on kokemus siitä, kuinka helppoa alkoholisoituminen on täysin raittiista ihmisestä. Minulla on vahva kokemus raitistumisesta, erilaisista hoitomuodoista mitkä ovat minua henkilökohtaisesti auttaneet, vieroitusoireista, siitä minkälainen sairaskohtaus delirium on, lääkityksen käytöstä vieroituksen hoidossa. Olen ollut mukana saamassa apua isänä Erityisesti Isä – projektissa. Kerron tositarinoita elämästä. Voin olla varoittavana esimerkkinä työntekijöille loppuun palamisesta ja siitä miksi kannattaa pitää itsestään huolta. Ja kerron myös siitä, mistä apua voi saada ja miksi sitä kannattaa hakea. Minulla on aikaisempaa kokemusta kokemuspuheenvuorojen pitämisestä. 

 

81814 SOMAATTISET SAIRAUDET, kipu

Jouduin 44-vuotiaana työkyvyttömyyseläkkeelle vaikean neuropaattisen kivun takia. Vuonna 2010, kun kaikki vian poissulkevat tutkimukset oli tehty, päädyttiin häntäluun poistoon. Tuon leikkauksen jälkeen olen jatkanut elämääni vammautuneena ja kipeänä. Olen sinut itseni kanssa ja valmis kertomaan tarinani selviytymisestä kaikille kiinnostuneille terveydenhuollon alalla ja myös potilaille jotka kipujensa kanssa taistelevat.

 

81813 SOMAATTISET SAIRAUDET, VERTAISTUKI, selkäydinvamma, autoimmuunisairaudet

Olen 63-vuotias selkäleikkauksessa vammautunut nainen. Vammauduin vuonna 2008. Selkäydinvamma vaikeuttaa liikkumista ja siksi käytän rollaattoria tukena myös sisällä. Olen käynyt läpi vaikean kuntouttamisen ja kuntoutumisen polun. Sairastan myös useita autoimmuunisairauksia. Toimin aktiivisena useissa yhdistyksissä; vertaistukena, vertaisryhmän ohjaajana ja hallituksen jäsenenä. Tänään tunnen, että monisairaana voisin jakaa omakohtaista tietoa – taitoa useille eri sairauksia sairastaville henkilöille yhdistyksissä, kuntien vammaisneuvostoissa sekä sosiaali- ja terveysalaa opiskeleville eri oppilaitoksissa. Ennen vammautumista toimin aikuiskouluttajana (auskultoinut) ja nyt olen työkyvyttömyyseläkkeellä.

 

81820, SOMAATTISET SAIRAUDET, DIABETES, OSTEOPOROOSI, NÄKÖVAMMA

Olen diabeetikko neiti -69. Kokemusta löytyy myös osteoporoosista, näkövammaisuudesta ja munuaisen siirtoleikkauksesta. Olen iloinen ja positiivinen kehityskelpoinen yksilö. Harrastan asioita joista saa keholle ja mielelle hyvinvointia ja energiaa.

 

81822, SOMAATTISET SAIRAUDET, MS-TAUTI

Olen 50-luvun lopulla syntynyt mies. Sain MS-diagnoosin -98 joulukuussa. Minulla on kokemusta ammatillisesta kuntoutuksesta, jonka vakuutusyhtiö minulle kustansi. Haluan jakaa kokemuksiani esimerkiksi opiskelijoille oppilaitoksissa. Voin toimia myös henkilökohtaisena puhelintukihenkilönä MS-diagnoosin saaneille.

 

81804 PÄIHTEET

Alkoholi päihteenä tuhoaa terveytesi. Pikkuhiljaa, liiallisen käytön seurauksena kärsivät myös perhe, ystävät ja työpaikka. Pitkäaikaiskäytössä myös yleensä rikokset ja väkivalta ovat yleisiä. Näistä asioista puhuminen jo hyvin varhaisessa vaiheessa (koululaiset) suotavaa